19 Ekim 2012 Cuma

Lokma Tatlısı

Bugün kızım okuldan geldikten sonra canının tatlı istediğini söyledi. Bende yap da yiyelim dedim. Ve yaptı...

Bu lokma tatlısı hamurundan pişirmesine, şeklinden şerbetine, herşeyiyle kuzum'un elinden çıktı.(inanın bu kadar lezzetli olmasını beklemiyordum:) )  Sadece şekilleri pek benzemedi ama oda o kadar önemli değil.


Malzemeler      :            2 su bardağı un
                                    1 çay kaşığı tuz
                                    1 tatlı kaşığı toz maya
                                    1 su bardağı su
                                    1 yumurta

Mayayı eritmek için   :  yarım su bardağı ılık su
                                    1 tatlı kaşığı toz şeker



Kızartmak için         :     1  su bardağı sıvıyağ



Şerbeti için             :      2 su bardağı su
                                     2,5  su bardağı toz şeker
                                     1 tatlı kaşığı limon suyu




Yapılışı                  :      

Öncelikle toz mayayı şekerli ılık suyun içine ekleyelim ve 10 dakika kadar mayanın kabarıp, kıvama gelmesini bekleyelim.

Bu arada hamur için derin bir karıştırma kabının içine unu eleyelim ve üzerine tuz ekleyelim.
Unun içerisine kabaran sulu mayayı, yumurta ve bir su bardağı su ekleyerek hamuru çatalla çırpalım.
Cıvık, sulu bir hamur elde etmemiz gerekir. Hamuru 30 dakika dinlenmeye, iyice mayalanmaya bırakalım.

Öte yandan şurubu hazırlayalım. su ve toz şekeri beraberce bir tencerenin içine koyup, ateşin üzerine oturtalım. Orta hararetli ateşte, şeker iyice eriyip, şurup katılaşıncaya kadar kaynatalım. Şurup katılaşınca limon suyunu ekleyelim.

Mayalanan, dinlenen hamurdan bir parçayı avucumuzun içine alalım. Bir tarafta da tavaya koyduğumuz yağı kızdıralım.

Avucumuza aldığımız cıvık hamuru, avucumuzun içinde sıkalım, elimizin üstünde iri fındık büyüklüğünde bir parça oluşacak. Sonra bir tatlı kaşığı yardımıyla bu hamuru alıp, kızgın yağın içine, tavaya yakın bir mesafeden bırakalım. Lokmaları bu şekilde hazırlayalım. lokmaları kızartalım.

Mümkün olduğunca yuvarlak top şeklinde tavaya bırakın ve kızartın.
kaşığı her seferinde hamurun içine daldırmadan önce, kızgın yağa batırıp sonra hamuru alın. Böylece kaşığınızın içini kaplayan yağ, hamurunuzun muntazaman kaşığa gelmesine yardımcı olacaktır. Afiyet olsun.



7 yorum:

Gurme Şirine dedi ki...

bu tatlıyı çok severim...
annem çocukluğumda çok yapardı...
çocukluğum geldi aklıma :))

ellerinize sağlık...
eminim misler gibi olmuştur...

sevgiler...

nevininyemekleri dedi ki...

valla kızımın ellerine sağlık gerçekten mis gibi oldular. Çok teşekkür ederim güzel yorumuna. Senin kahvaltılarında muhteşem:)

Arzu Göncü Hangül dedi ki...

Bu tatlıyı çok severim..Kızınızın ellerine sağlık..Sevgiler

olsada yesek suzan dedi ki...

çok severim bende hele bir de üstüne bol tarçın serpince amannn pek bir güzel olur olsada yesem diycem ne diycem başka ellerine sağlık sevgiler...

nevininyemekleri dedi ki...

çok teşekkür ederim. bizde pek seviyoruz. afiyetle yedik:)

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık Nevin hanım , enfes görünüyor..

nevininyemekleri dedi ki...

Tesekkur ederim.