29 Mart 2013 Cuma

Cuma Mesajı


Cumanız Mubarek Dualarınız kabul olsun.

28 Mart 2013 Perşembe

Çilek Reçeli


Evetttt şimdide çilek reçeli denedim. Bu reçel muhteşem oldu artık asla dışarıdan reçel almam. Meyveler benden korksun demiştim haklı çıktım. Denemelik olduğu için az yaptım.


Malzemeler   :    1 kilo çilek
                         4 su bardağı şeker




Yapılışı        :     çileklerin saplarını ayıklayıp biraz suda bekletiyoruz, daha sonra iyice yıkayıp tencereye alıyoruz. Üzerine şekeri döküp bir gece bekletiyoruz.




 Sabah kalktığımızda ocağa alıyoruz.




Kaynamaya başlayınca altını kısıp kıvam alana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun :)


27 Mart 2013 Çarşamba

Tavuklu Enginar





Malzemeler     :      3 tane enginar
                             1 tavuk göğsü
                             1 havuç
                             1 soğan
                             iki ortaboy patates
                             bir kase bezelye


Yapılışı           :      Ben pazardan taze soyulmuş aldım enginarları. Soğanı tavaya alıyoruz biraz soteledikten sonra havuçları ekleyip biraz daha karıştırıyoruz ardından patates ve bezelyeleri ekliyoruz biraz daha soteledikten sonra küp doğranmış tavuk göğsünü ekleyip tuzunu ve karabiberini katarak beş dakika kadar pişiriyoruz. Altını kapatıp malzemeyi enginarlara pay edip orta ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

23 Mart 2013 Cumartesi

Patlıcan Oturtma

Malzemeler    :     1 kilo patlıcan
                           Yarım kilo kıyma
                            3 ortaboy domates
                            2 tane soğan
                            3 tane sivri biber
                            salça tuz karabiber pulbiber




Yapılışı         :      patlıcanları 1 parmak genişliğinde doğrayıp tuzlu suda bekletelim. Soğanları ve biberleri biraz kavurup içine kıymayı katalım kıyma suyunu salıp çekene kadar kavuralım daha sonra salça domates ve baharatlarını katalım. iyice pişince ocaktan alalım. Diğer tarafta yıkayıp kuruladığımız patlıcanları kızartıp karnıyarık tenceremize dizelim. en üste kıymalı harcı yayıp 1 su bardağı su koyup ocakta pişirrelim afiyet olsun.










                             

16 Mart 2013 Cumartesi

Etli Bezelye



Malzemeler     :     Yarım kg bezelye
                             1 adet soğan
                             2 orta boy patates
                             bir tavuk göğsü
                             salça


Yapılışı           :      Etleri rengi dönene kadar tencerede ceviriyoruz üzerine soğan salça ve patatesi koyup iki çeviririp bezelyeleri koyuyoruz. Üzerine çıkacak kadar az su koyup tuzunu atıyoruz. Ben düdüklüde pişiriyorum düdüğü düşünce 20 dk yeterli. Afiyet olsun.

14 Mart 2013 Perşembe

Ispanaklı Tavuklu Fırında Krep




Krep malzemeleri            :              3 yumurta
                                                     1,5 su bardağı süt
                                                     1,5 su bardağı un
                                                     1 çay bardağı sıvıyağ
                                                     tuz


İç harcı malzemeleri        :              1 demet ıspanak
                                                    1 tavuk göğsü
                                                    1 adet soğan
                                                    4-5 diş sarımsak
                                                    mantar   ( adedi isteğe bağlı)
                                                    tuz, karabiber

Domates sosu için          :              yazdan hazırlanan domateslerden 1 su bardağı
                                                    tuz karabiber nane fesleğen



Üzeri için                      :               kaşar peyniri rendesi




Yapılışı                        :               Krep malzemelerini güzelce çırpıp krep tavasında sırayla arkalı önlü güzelce pişiriyoruz.


                                                   İçini hazırlamak için sıvıyağ koyduğumuz tavaya soğan ve sarımsakları atıp biraz kavuruyoruz daha sonra doğranmış tavuk göğüslerini ekleyip biraz çeviriyoruz,sıra ıspanaklar ve doğranmış mantarlarda tuzunu ve karabiberini ekleyip altını kapatıyoruz.  Hazırladığımız bu harçtan kreplerin içine paylaştırıp kapatıyoruz ve borcama diziyoruz. domates ve baharatları karıştırıp üzerlerine kaşıkla paylaştırıyoruz ve rendelenmiş kaşarı serpip fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Mükemmel bir lezzet kesinlikle tavsiye ederim. Afiyet olsun:)
,



13 Mart 2013 Çarşamba

Kakaolu İrmik Tatlısı



Malzemeler      :       1 litre süt
                               8 yemek kaşığı irmik
                               9 yemek kaşığı şeker
                               1 paket vanilya
                               3 yemek kaşığı hindistan cevizi
                               4 yemek kaşığı dövülmüş fındık



Çikolatalı Sosu İçin    :     1 su bardağı süt
                                       4 tatlı kaşığı şeker
                                       3 tatlı kaşığı kakao
                                       1 tatlı kaşığı nişasta
                                       3 çay kaşığı tereyağ



Yapılışı                     :      Tatlı için süt,irmik,şeker,vanilya,hindistan cevizi ve fındık ocağa konup katılaşana kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra bir borcama boşaltılıp dolaba alınarak soğumaya bırakılır.


Sosu için ise süt,şeker,kakao,nişasta bir kaba alınarak ocakta kaynatılır ocaktan almaya yakın üzerine tereyağını koyup altını kapatın. Buzdolabında soğuttuğunuz tatlıyı servis tabaklarına koyduktan sonra çikolata sosunu dökün. Afiyet olsun.

Not  :   çikolata sosunu tatlıyı ikram etmeden 5 dakika önce yaparsanız daha güzel oluyor servis sırasında.


12 Mart 2013 Salı

Fındık Mantolu Kek


Birkaç aydır çok canım sıkkın üst katımıza yeni kiracılar taşındı hayatımda bu kadar saygısız,seviyesiz,laftan anlamayan, insanlar tanımamıştım. Gece 2 de kadın elektrikli süpürge açıyor sürekli çığlık atıyor. hiç çocuğumuz yok dediler evi tutarken 3 tane çocuk çıktı. iki elti ve kaynana birlikte kalıyorlar. Kızımın sınavları var diye bayana biraz sessiz olun diyorum kadın küfredip çığlıklar atıyor ve koltuklardan atlayıp tepinmeye başlıyor. Artık sinirlerim bozuldu. Evde durmak istemiyorum. Bari dedim arkadaşlarıma içimi dökeyim benim hayırlısıyla başımız belaya girmeden bu insanlardan kurtulmam için dua etsinler:( Ayrıca bu kiracıları evden çıkarmak için yapabileceğimiz birşey varmı bilen olursa lütfen yazsın. Apartmanca imza topladık ama ne yapacağımızı bilmiyoruz.

Neyse kusuruma bakmayın tarife geçeyim bari.


Malzemeler    :      8-9 kaşık un
                            1 su bardağı sıvıyağ
                            1 su bardağı süt
                            3 yumurta
                            1,5 su bardağı şeker
                            1 paket vanilya
                            1 paket k.tozu
                            1 tane portakal kabuğu yada limon kabuğu rendesi ve suyu
                            1 su bardağı robotta çekilmiş ince fındık



Yapılışı          :       Ufalanmış fındıkları yağlanmış kek kalıbına dökerek iyice yayın. Üzerine tüm malzemeleri karıştırarak hazırladığınız kek hamurunu  dökün ve 180 derecede pişirin. Bu kadarrrrr. Çok lezzetli oluyor deneyin. Hepinizi seviyorum. Afiyet olsun:)


                     

10 Mart 2013 Pazar

Şarlot Tatlısı



1 paket petibör bisküvi
1 paket kremşanti
2-3 yemek kaşığı
1 su bardağı süt
1 paket hazır çikolata sosu
1 adet portakal
2-3 kaşık fıstık yada hindistan cevizi

Kremşantiyi ve çikolata sosunu hazırlayıp bekletin. Derin bir kapta bisküvileri elinizde iyice küçük parçalarda kırın. Çikolatalarıda ilave edin. En son krem şantiyi ekleyip , ezmeden hafif karıştırın ve kuplara doldurun.
Üzerine çikolata sosunu döküp portakal dilimlerini yerleştirin. Süslemek için hindistan cevizi veya fıstık kullanabilirsiniz. Meyve olarak muzda kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

5 Mart 2013 Salı

İlk Reçelim Portakal Reçeli





Herkese hayırlı bıl rızklı mutluluk ve huzur dolu bir gün diliyorum. Bugün neşeliyim neden mi ilk defa reçel yaptım dün. Bu sabah kahvaltıda denedik ve eşim bayıldı. Artık babamların bahçedeki meyveler yandı:)



Malzemeler       :  1 Kilo portakal
                           1 kilo toz şeker
                            yarım limon suyu



Yapılışı             :İlk önce portakalları güzelce yıkıyoruz. Daha sonra kabuklarını soyup ince ince doğruyoruz. Doğradığımız kabukları bir tencereye alıp üzerine su koyuyuoruz. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 20-25 dakika daka kaynatıp suyunu süzüyoruz. Süzdüğümüz kabukların üzerine soğuk su koyup bir gece bekletiyoruz. (ben sabah yaptım akşama kadar beklettim)

                         Portakalların içlerinide küçük küçük doğrayıp tencereye alıyoruz ve üzerine şekeri döküyoruz. Aynı şekilde onuda bekletiyoruz. Daha sonra kabukların suyunu süzüp içlerin üzerine ilave ediyoruz. Kaynamaya başlayınca altını kısıp yarım saat kadar kaynatıyoruz yarım limonun suyunu sıkıp 1-2 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz.


Not :  Kıvamını anlamak için annem çay tabağına 2 yemek kaşığı kaynamış reçelden koyup buzdolabında 10 dakika bekletiyor. Eğer sulu ise biraz daha kaynatıyor.  

Reçellerimizi kavanoza koyup afiyetle yiyoruz:)





4 Mart 2013 Pazartesi

Örgü Battaniyem :)

Sevgili eşim için başlamıştım ama babam beğenince eşe yenisi başlandı bunu babişime verdim. Köyde serin havalarda bahçede kullanıyor. Bakalım siz beğenecekmisiniz :)


3 Mart 2013 Pazar

Domatesli Sodalı Hamur




Bir bardak yoğurt , bir bardak yoğurt suyu, 1 yumurta, bir çay kaşığı karbonat, tuz ve aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.  Hamuru tezgahta açıp yuvarlak dilimlediğimiz domatesleri aralıkla hamura diziyoruz üzerine beyaz peynir ve pubiber koyuyoruz. Açtığımız diğer hamuru üzerine kapatıp bardakla domatesli yerlerden kesiyoruz.


Kızgın yağda bekletmeden kızartıyoruz. Herkeze afiyet olsun. Kahvaltılarda nefis oluyor ama çok yediriyor.




2 Mart 2013 Cumartesi

Lazanya


Lazanya ilk defa denedim ve şimdiye kadar yapmadığıma pişman oldum. Tavsiyemdir.


Malzemeler  :                        1 paket lazanya
                                             2 su bardağı rendelenmiş kaşar


Kıymalı harcın malzemesi  :        300 gr yağsız kıyma
                                                     3 yemek kaşığı tereyağı
                                                     1 adet orta boy soğan
                                                     1 adet orta boy havuç
                                                     3-4 diş sarımsak
                                                     5 adet orta boy rendelenmiş domates
                                                     Tuz
                                                     Karabiber
                                                     Kekik

Beşamel sos için :                  3 yemek kaşığı tereyağı
                                            2 yemek kaşığı un
                                            3.5 su bardağı süt

Hazırlanışı :                           Soğan ve havuç küp şeklinde doğanır.Tereyağı eritilerek soğan,havuç ve ince                              kıyılmış sarımsaklar pembeleşinceye kadar kavrulur.Kıyma eklenerek suyunu çekinceye kadar orta ateşte kavrulmaya devam edilir. Rendelenmiş domatesler tuz,karabiber ve kekik ilave edilir.10 dakika daha pişirilerek ateşten alınır ve soğumaya bırakılır.Beşamel sosu için,un eritilmiş tereyağında kavrulur.Üzerine yavaş yavaş süt ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.Kıvamlı hale gelince ateşten alınır. Beşamel sosundan ve kaşar peynirinden birer su bardağı kenara ayrılır.Kıvamlı hale gelince ateşten alınır. Beşamel tepsinin tabanı pişirme kağıdıyla kaplanır.Tabana bir iki kaşık beşamel sosu yayılır. Tepsinin tabanını kapatacak şekilde lazanyalardan bir kaç tane yerleştirilir. Lazanyaların üzeri bolonez sosuyla kaplanır.Bolonez sosu üzerine bir kaç kaşık beşamel sosu yayılır ve bir miktar rendelenmiş kaşar serpilir. Üzerine tekrar lazanya yerleştirilerek tüm malzemeler bitene kadar bu şekilde devam edilir. En üst kata lazanya yerleştirildikten sonra önceden ayrılan beşamel sosu üzerine yayılır. Kaşar peynirinin kalanı üzerine serpilerek önceden ısıtılmış 200 C fırında 25-30 dakika pişirilir.