30 Aralık 2012 Pazar

Zencefilli Kurabiye

Bu tarifi sevgili Berna Gürsen'in Programından aldım.Kıvam harika oldu. Biz çok beğendik tavsiye ederim.


Malzemeler    :     225 gr tereyağ
                           340 gr esmer şeker
                           1 yumurta
                           1,5 yemek kaşığı rendelenmil portakal kabuğu
                           2 yemek kaşığı pekmez
                           380 gr un
                           2 tatlı kaşığı vanilya
                           3 tatlı kaşığı tarçın
                           2 tatlı kaşığı zencefil
                           1/2 tatlı kaşığı toz karanfil
                           1 tutam tuz


Yapılışı         :      Oda ısısındaki tereyağını mikserle biraz çevirdikten sonra şekeri ekleyerek biraz daha karıştırıyoruz.Sonra sırasıyla yumurtayı,portakak kabuğunu,pekmezi,vanilyayı ve tarçını ekliyoruz.Biraz karıştırdıktan sonra zencefil ve karanfili de ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.Bir çimdik tuzuda ekleyip en son unu katıyoruz.Ben bundan sonra elde yoğurdum.Ama çok fazla elinizde oynamayınki hamur yumuşamasın.Yoğurduktan sonra bir poşetle buzdolabına koyun ve 15-20 dakika kadar bekletin.Çıkarıp hızlı bir şekilde çok ince olmamak kaydıyla merdaneyle açın ve istediğiniz kalıplarla kesin.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve 180 derecede daha önceden ısıttığınız fırında çok kızarmadan pişirin.Afiyet olsun.

28 Aralık 2012 Cuma

Cuma Mesajı

Rabbim bu mubarek günde el açan herkezin duasını kabul etsin inşallah.

27 Aralık 2012 Perşembe

Zeytinli ve Kuru Domatesli Ekmek

Malzemeler         :        1 su bardağı su
                                   1 tatlı kaşığı toz şeker
                                   1 paket instant maya
                                   2,5 su bardağı un
                                   yarım çay kaşığı tuz
                                   2 yemek kaşığı zeytinyağı
                                   1 diş sarımsak
                                   yarım su bardağı doğranmış zeytin
                                   1 çay bardağı doğranmış kuru domates
     

Yapılışı               :         Geniş bir kapta un.maya.şeker ve tuzu harmanlayalım.Bu karışıma suyu ve zeytinyağını yavaşça ekleyerek yoğuralım. Üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakalım.1 saatin sonunda rendelenmiş sarımsak,zeytin ve kuru domatesi hamura ilave edelim.Hamuru yağlanmış fırın tepsisine bastırarak yayalım ve üzerini örterek 30 dakika daha mayalanmaya bırakalım. 200 derecede ısınmış fırında 25 dakika pişirelim.Ilınınca servis yapalım.Afiyet olsun.


25 Aralık 2012 Salı

Dil Çorbası

Malzemeler     :     1 bütün dana dili
                            8-9 bardak su
                            1 yumurta sarısı
                            1 çay fincanı kadar yoğurt
                            3 tepeleme yemek kaşığı un
                            tuz
                            sarımsak
                            sirke


Yapılışı           :     Dili düdüklü tencereye suyla birlikte koyuyoruz. Ben 1 saat kaynattım.Piştikten sonra üzerindeki beyaz kısmı soyuyoruz.İri küpler halinde doğruyoruz.Pişirdiğimiz suyu süzüp başka bir tencereye alıyoruz.Etleri içine atıp kaynamaya başlayınca yumurta sarısını,unu ve yoğurdu karıştırıyoruz.Kaynayan sudan içine katıp yavaşça çorbaya ilave ediyoruz. Bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz.Servis ederken sirkeli sarımsağıda unutmuyoruz.Afiyet olsun.






22 Aralık 2012 Cumartesi

Ekler


Çok severim amam yapılışını okudukça vazgeçiyordum en sonunda şeytanın bacağını kırdım.Şekilleri mükemmel olmadı ama  tadları çok güzel oldu. Çok sık yapacağımı sanmıyorum ama bayağı bir vakit alıyor. Neyse tarife geçeyim:)


Hamuru için malzemeler    :      100 gr tereyağı
                                              1 tatlı kaşığı toz şeker
                                              1 tutam tuz
                                              1 su bardağı su
                                              125 gr un
                                              4 yumurta
                                              1 paket vanilya

Hamurun hazırlanışı          :      Bir tencereye tereyağı,toz şeker,tuz,ve suyu koyup kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca unu ilave edip hızlıca karıştırıyoruz. Kısık ateşte 10 dk pişiriyoruz.                                                                                                                   
                                              
                                               Ocaktan alıp ara ara karıştırarak ılıtıyoruz.Ilınınca yumurtaları tek tek ilave ederek yoğuruyoruz.Hamur kıvama gelince sıkma torbasına alıyoruz.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak sıkıyoruz.Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembe olana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan hamurları ılınmaya bırakıyoruz.  Bu arada iç kremasını hazırlıyoruz.



Krema malzemeleri         :         1 yumurta
                                                1/2 su bardağı toz şeker
                                                1 çay bardağı un
                                                1,5 su bardağı süt
                                                1 çay kaşığı vanilya
                                                1 çorba kaşığı kakao
                                                yarım limon kabuğu rendesi


Üzeri için                       :          150 gr bitter çikolata



Yapılışı                          :         Süt dışındaki malzemeleri tencereye koyun ve sütü yavaş yavaş ilave edin.Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp ılınmaya bırakın.
Fırından çıkan hamurları enine ikiye bölüp içine ılınan bu kremadan koyup kapatın.En son benmari usulü erittiğiniz çikolataya batırıp servis tabağına alın.Afiyet olsun.




                                               




20 Aralık 2012 Perşembe

Tavuk Etli Hünkar Beğendi

Ben ilk defa denedim Hünkar beğendi'yi.Kırmızı et fazla tüketmemeye çalışıyorum.Daha çok hindi,tavuk ve balık tercih ediyorum.Bunuda tavuk eti ile yaptım.Bende hünkar kadar beğendim:)



Malzemeler      :     4 tane patlıcan
                             750 gr tavuk göğüs
                             1 tane soğan
                             1 kaşık salça
                             2 tane domates
                             5 tane mantar
                             2 yemek kaşığı tereyağ
                             2 yemek kaşığı un
                             1,5 su bardağı süt
                             2 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi

                           

Yapılışı           :      Öncelikle patlıcanları közlenmeye bırakalım.Bu arada etlerimizi ocağa alalım.Biraz su salıp çektikten sonra mantarları küp doğrayıp ekleyelim.Biraz kavrulunca soğanları ekleyelim.Kavurmaya devam edelim.Salçasını ekleyip bir iki kere çevirdikten sonra küp doğranan domatesleri katalım.1 Çay bardağı su ekleyelim tuzunuda katıp pişmeye bırakalım.

 Közlenen patlıcanların içlerini alıp biraz limon sıkalım.Tereyağını ocağa koyup eritelim.Unumuzu ekleyip kavuralım.Sütünü yacaşça ekleyerek biryandanda karıştıralım.Karışım koyulaşınca ocaktan alıp ince kıyılmış patlıcanları, tuzu ve kaşar peynirini ekleyip hızlıca karıştıralım. Servis tabağına aldığımız patlıcanların üzerine etlerimizi yayalım. közlenmiş biberle süsleyelim.Afiyet olsun.












                           

19 Aralık 2012 Çarşamba

Tarhana Çorbası

Malzemeler     :     5 yemek kaşığı kuru tarhana
                            3 yemek kaşığı ev yapımı domates sosu
                            1 kaşık salça
                            5 su bardağı soğuk su
                            tuz


Yapılışı            :     Sıvıyağ koyduğumuz tencerede domatesleri ve salçayı kavuruyoruz.

5 bardak suyu ekledikten sonra tarhanayıda katıp karıştırarak koyulaşana kadar pişiriyoruz. Tuzunu siz kendiniz tadarak katın.Ben hava soğuk hemen bir kase içtim.Afiyet şifa olsun.



18 Aralık 2012 Salı

Acı Soslu Izgara Kanat ve But

Malzemeler   :     1 kilo kanat but karışık
                          2 soğan
                          3 yemek kaşığı acı sos
                          2 diş sarımsak
                          yarım çay bardağı zeytinyağı
                          toz kırmızı biber
                          karabiber
                          tuz  pulbiber


Yapılışı         :     Soğanları ince kıyarak bir kaba alın.Üzerine sıvıyağ,sarımsak,toz kırmızı biber,pul biberi ,karabiber,tuz ve acı sosu katarak karıştırın.Tavuklarınızı içine atın ve güzelce harmanlayın.Üzerini örtüp buzdolabında 1 saat bekletin. Daha sonra istediğiniz şekilde ızgara yapın.Acıyı biz daha fazla kattık,siz kendi zevkinize göre ayarlayın.Afiyet olsun.


17 Aralık 2012 Pazartesi

Limonlu Kek

Malzemeler      :     4 yumurta
                             1.5 su bardağı şeker
                             yarım su bardağı sıvıyağ
                             yarım su bardağı süt
                             1 limon kabuğu rendesi ve suyu
                             2 su bardağı un
                             1 paket kabartma tozu
                             1 paket vanilya



Yapılışı            :      Öncelikle yumurta ve şekeri köpük olana kadar güzelce çırpalım.Ardından sıvıyağ ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edelim. Şimdide limon kabuğu ve suyunu ilave ederek çırpma işlemine devam edelim.En son olarak un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpma işlemini bitirelim.Yağlayıp unladığımız kalıba döktüğümüz harcı önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirelim. Keki fırından çıkarınca 10 dk bekletip kalıptan çıkaralım ve üzerine pudra şekeri döküp servis yapalım.Afiyet olsun.




16 Aralık 2012 Pazar

Ördek Yahnisi






Yine bir pazar günü ve yine sevgili eşim mutfakta:)  Bugün ki menüsünde elma dilim patates bulgur pilavı turşu ve ana yemek olarak ördek yahnisi var. Şimdi parmaklarımızın yarısınıda yediğimiz o muhteşem ötesi yemeğin tarifini vereceğim.Denemenizi tavsiye ediyorum. Şimdiden afiyet olsun..



Malzemeler          :         2 kiloluk bir ördek
                                     Yarım kilo kuru soğan
                                     2 tatlı kaşığı kekik
                                     1 tatlı kaşığı karabiber
                                     1 tatlı kaşığı pul biber
                                     tuz
                                     2 yemek kaşığı salça


Yapılışı               :          Ördeği 5-6 parçaya bölüp düdüklü tencerede 40 dakika haşlıyoruz. Soğanları piyazlık ama normalden kalın doğruyoruz. Bunları sıvıyağ koyduğumuz fırın tepsisinde ocak üzerinde biraz kavuruyoruz.Üzerine salçayı ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Haşlanan ördekleride ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Haşladığımız ördeğin suyundan 5 yada gerekirse 6 bardak ekliyoruz. Baharatlarını koyup ocak üzerinde 10 dk daha kaynatıyoruz. En son olarak 200 derecede ısınmış fırında 40-45 dakika pişiriyoruz. Gerçekten çok lezzetli. Afiyet olsun.





Köfteli Patlıcan Kebabı




Malzemeler     :    4 adet uzun patlıcan
                           300 gr kıyma
                           1 orta boy soğan
                           2-3 dilim ekmek içi
                           3 diş sarımsak
                           1 yumurta
                           3 biber
                           2 domates
                           tuz,karabiber,pul biber.
                           sıvıyağ
                           2 kaşık salça
                           kürdan




Yapılışı            :   Patlıcanları birbirine eşit olacak şekilde uzun uzun kesiyoruz.Tuzlayıp bekletiyoruz.Bu arada köfte malzemelerimizi  bir araya getirip yoğuruyoruz. Patlıcanları yıkayıp kurutup kızartıyoruz. Patlıcanları artı olacak şekilde üst üste koyup araya bir parça köfte koyup kapatıyoruz. Üzerine kürdanı saplayıp biber ve domates dilimlerini kürdana geçiriyoruz. Tepsiye dizip suda erittiğimiz salçayı üzerine döküp fırına veriyoruz. 

Afiyet olsun.



15 Aralık 2012 Cumartesi

Galeta Unlu Çıtır Poğaça






Hamuru için malzemeler     :          150 gr tereyağ
                                                   Yarım çay bardağı sıvıyağ
                                                   Yarım çay bardağı yoğurt
                                                   1 yumurta akı
                                                   1 paket kabartma tozu
                                                   1 tatlı kaşığı tuz
                                                   2,5 su bardağı un



İç harcı için                       :          2 patates
                                                   2 tatlı kaşığı karışık salça
                                                   1 yemek kaşığı sıvıyağ
                                                   tuz, karab,ber


Üzeri için                         :           1 yumurta sarısı
                                                   Galeta unu



İç harcını hazırlamak için patatesleri haşlayıp ezin. Bir tavada sıvıyağ ve salçayı kavurup tuz karabiber ve patatesleri koyup biraz çevirin.

Hamurunu hazırlarken un ve kabartma tozu haricindeki malzemeleri karıştırın ve daha sonra elediğiniz un ve k.tozunu katıp yoğurun.

Hamurdan küçük bezeler alıp elinizde açtıktan sonra hazırladığınız harçtan koyup yuvarlayın.Bunları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.En son üzerlerine yumurta sarısı sürüp galeta ununa bulayın.

Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.



                                                 

13 Aralık 2012 Perşembe

Çikolatalı Biscotti Kurabiye

Arkadaşlar ilk tarifimiz geldi.Harika bir kurabiye ağızda dağılıyor. Herkeze tavsiye ederim.

                                                                                            
Malzemeler   :    1 paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin
                         3 kahve fincanı şeker
                         2 adet yumurta
                         aldığı kadar un
                         1 çay kaşığı karbonat
                         2 çay bardağı file badem
                         3 çay bardağı damla çikolata
                         1 paket kabartma tozu

Yapılışı         :     İlk olarak yağ ve şeker tamamen karıştırılır. Yumurtalar tek tek katılır. Yumurtalar karışınca karbonat,kabartma tozu , un ve file badem katılarak ele yapışmayacak bir hamur yoğurulur.Damla çikolatalar en son eklenir ve fazla karıştırılmaz. Elde fazla oynanırsa hamurun rengi kararır çikolatadan dolayı. Şekil olarak istediğiniz şekli verin ama hepsi aynı boyda olsunki bazıları çiğ kalmasın. 160 derecede önceden ısıtılan fırında 30 dakika kadar. Siz kontrol ederek anlarsınız zaten. Şimdiden afiyet olsun :)






            




Luna Kurabiye Kursu

Geçen pazartesi günü Maslak Sheraton otelde Lezzet dergisi ve Luna'nın hazırladığı kurabiye kursu etkinliğine katıldım. Çok güzel bir etkinlikti.Şeflerimiz bize çok güzel kurabiye tarifleri verdiler. Hep birlikte yaptık. Pişirdik ve yedik. Çok eğlendik.En sonunda da sertifikalarımızı aldık. Çok eğlenceli bir gündü. Orda yaptığımız kurabiyelerin tariflerini sizlerlede paylaşacağım.













12 Aralık 2012 Çarşamba

Özge'nin Yemekleri

Kızım bu aralar sınavlarından vakit kaldıkça yemek yapmaya merak sardı. Yemek dediysem öyle basit şeyler değil. İlk denediği inanamıyacaksınız ama MANTI. İkinciside mantıdan iki gün sonra yaprak sarma. Mantı hamurunu benim tarifimle kendisi yoğurdu. Kıymasını hazırladı hamuru açtı ve mantıları küçük küçük yaptı. Bu    hoşuna gitti. Yaprak sarmanın içinde yardımcı oldum ama sarması ona ait. Bunda biraz sıkıldı ama yarım bırakmadı. Ellerine sağlık güzel kızımın. ( Bana artık karada ölüm yok:))))













10 Aralık 2012 Pazartesi

Izgara Köfte


Arkadaşlar cumartesi akşamı eşim yeni bir köfte tarifi denedi. Onun hayattaki en büyük takıntılarından biri en ideal ızgara köfteyi bulmaktır. Veeeeeeeee  sonuç vallahi buldu. Hayatımda böyle bir ızgara köfte yemedim. Sizde mutlaka yapın diycem ama:(( yemin ederim tarifi vermedi. İnatla peşindeyim.Alınca muhakkak yayınlayacağım.Mutfağa bile girmeme izin vermiyor. neyse takipteyim:))))





8 Aralık 2012 Cumartesi

Kereviç



Malzemeler    :    2 yumurta
                          1 paket oda sıcaklığında margarin
                          1 kahve fincanı sıvıyağ
                          1,5 çay bardağı pudra şekeri
                          1 paket kabartma tozu
                          Aldığı kadar un

İç malzemesi :   1 su bardağı ceviz
                               1 tatlı kaşığı tarçın
                               1/2 su bardağı toz şeker

Üzeri için       .    Pudra şekeri




Yapılışı           :    Oda sıcaklığındaki margarine tüm malzemeleri yediriyoruz. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur yapıyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp birbirine karıştırdığımız malzemelerden  içine birer tatlı kaşığı koyup kapatıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip fırında beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra soğutup üzerlerine pudra şekeri serperek servis yapın. Afiyet olsun.


5 Aralık 2012 Çarşamba

Portakal Sulu Revani



Ben tam bir revani bağımlısıyım. Kulakları çınlasın annem köye gittiğimiz zaman hemen herkezin sevdiklerini yapar. Banada revani. Bugün http://reyhanin.mutfaksirlari.com adresinde gördüğüm revani tarifini denedim.Portakal suyuyla tahminimden daha lezzetli oldu.Herkeze şiddetle tavsiye ederim. Şimdi gelelim tarife.







Malzemeler       :         4 yumurta
                                   4 fincan şeker
                                   4 fincan irmik
                                   4 fincan yoğurt
                                   2 fincan sıvıyağ
                                   1 fincan portakal suyu
                                   2 fincan un
                                   1 paket kabartma tozu
                                   1 paket vanilya



Şerbeti için       :          2,5 su bardağı şeker
                                      2 su bardağı su
                                      1/2 su bardağı portakal suyu
                                      yarım limon suyu



Yapılışı             :        Öncelikle şerbetin malzemelerini bir tencereye koyup kısık ateşte 10 dakika kaynatıp kapatıyoruz. Soğumaya bırakıp kekinin yapımına geçiyoruz.Bu arada fırınımızıda 170 dereceye ayarlıyoruz. Yumurta ve şekeri iyice çırpıp diğer malzemeleri ekleyip çırpıyoruz. Kekten daha sulu bir kıvam oluyor. Dikdörtgen bir borcama koyup fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Çıkınca soğumuş şerbeti döküp dinlendiriyoruz. Üzerine hindistan cevizi döküp servis ediyoruz. Yada benim gibi direk tepsiye atlıyoruz:))) Afiyetler olsun inşallah hepimize:))